Elektronikus kereskedelem

Az elektronikus kereskedelem területére már egyetemista koromban belecsöppentem. Mindig is foglalkoztatott, hogy miként lehet az e-business alkalmazások biztonságát növelni. Aztán eddigi munkámat felhasználva sikeresen pályáztunk egy e-piactér létrehozására, mely remélem, hogy 1-2 éven belül az ország egyik legnagyobb ilyen szolgáltatása lesz. Mivel az elektronikus kereskedelem klasszikus interdiszciplináris tudomány, számos nem nem műszaki szakdolgozatban vehettem részt konzulensként. Részletek a folytatásban.

Az e-kereskedelem érdekes elegye több tudománynak is. Amibe én alaposan belekóstoltam, az a programozási és a biztonsági kérdések voltak. Az e-business alkalmazások klasszikusan azok, melyeket jól kell megírni. A jól pedig azt jelenti, hogy használhatóan és biztonságosan. Sok fejlesztőnek persze már ez is kihívást jelent. Én azonban – más kutatási területeim miatt – nagyon érdeklődöm az iránt is, hogy milyen egyéb szolgáltatásokkal lehet még jobbá tenni az e-kereskedelmet.

Az utóbbi időben éppen ezért a biztonsági kérdések mellett az olyan megoldásokra fókuszálok az elektronikus kereskedelmen belül, mint az elektronikus fizetés, az elektronikus számlázás, a digitális aláírással történő vásárlás, az interoperabilitás biztosítása a beszállítókkal, a szabványos e-katalógus rendszerek, valamint az elektronikus közbeszerzés.

Az alábbi publikációk ennek megfelelően több területtel is foglalkoznak:

Biztonságos elektronikus kereskedelmi rendszer létrehozása PKI alapokon A PCI DSS szabványról röviden Borsos Beáta: Egy induló elektronikus bolt marketingstratégiája Krasznay Edit: A PREP elektronikus piactér logisztikai háttérmegoldásai