A hacker szubkultúra

Valamikor fiatalkoromban én is hacker akartam lenni. Aztán valahogy ez sose jött össze, így kiegyeztem magammal abban, hogy ha már nem vagyok igazi hacker, akkor legalább legyek a magyar hacker szubkultúra fogadatlan támogatója. Ez érzésem szerint sikerült is, a sajtómegjelenéseim többsége ehhez a területhez kapcsolódik. A hackerizmus bemutatása tehát kevésbé tudományos, de annál érdekesebb terület, mellyel kapcsolatos publikációkat a linkre kattintva lehet megtekinteni.

A hackerek mindig is kiemelt figyelmet kaptak a sajtóban. Előszeretettel állítanak minden informatikai bűncselekmény mögé egy hackert. Sajnos helytelenül. Valójában az újságírók, sőt az internetezők többsége sincs tisztában azzal, hogy kik is a hackerek (bár próbálom elmagyarázni, lásd a Cikkek, írások rovatban hivatkozott műsorokat). Azzal pedig pláne nem, hogy Magyarországon is létezik néhány csoport, akik olyan magas szintre jutottak el az infokommunikációs rendszerek biztonsági vizsgálatában, amire sokan büszkék lehetnénk. Amikor bekapcsolódtam a Hacktivity konferencia szervezésébe, a fejembe vettem, hogy bemutatom ezeket a srácokat, ezeket a csoportokat, közelebb hozom őket a kívülállókhoz – amilyen én is voltam -, és bemutatom azt a hatalmas tudást, ami nekik van. Emellett próbálom bemutatni azokat az eszközöket és módszereket is, amiket ők használnak.

A másik cél pedig az volt, hogy a magam eszközeivel segítsem a magyar hackereket, hogy a megérdemelt helyüket tölthessék be a szakmában. Olyan állásokat és olyan megbecsülést kapjanak, ami megilleti őket. Lássák azt minél szélesebb körben, hogy nem rossz emberekről van szó. Azt hiszem, hogy ez az erőfeszítésem kezd beérni, a “hivatalos” infobiztonsági szakemberek közül már sokan ismerik ezt a szubkultúrát

A harmadik, és szerintem legnemesebb célom az, hogy feldolgozzam a magyar hackerizmus történetét. Mindent megteszek azért, hogy a lehető legtöbbet tudjam meg a 90-es években, vagy még korábban működött magyar hackerekről. Ez azonban sajnos eléggé időigényes, így a sok feladat mellett egyelőre a háttérbe szorítottam. De hosszú még az élet, talán egyszer egy ilyen irányú kutatásra is lesz energiám.

A témában megjelent publikációim a következők:

Hackerek a nemzetvédelemben Információbiztonság a másik oldalról: hackerek Magyarországon A rendszer próbája: az etikus hackelés és penetrációs tesztelés A mobilkészülékek biztonsága Phishing és spam Magyarországon és a világban Vezetéknélküli hálózatok (WiFi, Bluetooth) biztonsága Bluetooth biztonság